Home » De imkerij

'De Heughte'

Imkerij De Heughte ligt net buiten de bebouwde kom van het Veluwse dorpje Oosterwolde. Oosterwolde ligt op een eeuwenoude verhoging (een oude duin) in het polderlandschap, een paar kilometer van het Veluwemeer. Vandaar de naam van de imkerij: 'De Heughte'. Ooit begonnen met 1 volkje. Inmiddels zijn dat er 10 en we breiden verder uit. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen bij onze bijen!

Imkeren en Bijensterfte

Het komt van tijd tot tijd in het nieuws. De bijen hebben het moeilijk in Nederland. Het gebruik van landbouwgif, monoculturen en de aanwezigheid van parasieten zijn er de oorzaak van dat de bijensterfte rond 2010 op een hoogtepunt was. Jaarlijks stierf 30 tot 40% van de bijenvolken in Nederland.

Dit was mede de reden dat wij ons in de bij zijn gaan verdiepen en besloten hebben zelf bijen te gaan houden. Door goede zorg zijn de imkers in Nederland nu in staat om de sterfte tot onder de 10% per jaar te houden. 

Bijenras: Buckfast

De Heughte imkert met raszuivere bijen van het type Buckfast. Dit ras is vorige eeuw door broeder Adam na jarenlange selectie ontwikkeld. De buckfastbij is bijzonder zachtaardig, geeft een grote honingproductie en zwermt maar zelden. Wat ons betreft dus de ideale bij om in de dorpskern Oosterwolde mee te imkeren.