Imker worden?

Het komende bijenjaar  (2024) geef ik de basiscursus imkeren op mijn eigen bijenstand. De cursus duurt van februari tot eind oktober. Je krijgt 5 theorielessen en 10 praktijklessen. Als je dat wilt krijg je op het einde van de cursus je eigen bijenvolk. Ik ben gediplomeerd leraar imkeren van de Nederlandse Bijenvereniging.

Je kan je HIER voor de cursus opgeven! 

Lees meer »

Het voorjaar begint weer

Heerlijk. Vandaag was het zo'n graad of 18. Een heel mooi moment om de voorjaarsinspectie te doen. Dat is het eerste moment om te kijken hoe de volkjes de winter door zijn gekomen. Ik heb  elk volk gecontroleerd op hun gezondheid. Is de koningin goed aan leg? Is het volkje groot genoeg om snel honing te kunnen maken? Zijn er broedramen die vervangen moeten worden? Etc. Etc.

 

Inmiddels heb ik met de Appelteler uit Dronten weer een afspraak gemaakt voor de bestuiving van zijn (Jonagold) appels! Altijd een leuke ervaring!

 

 

Lees meer »

De heidehoning zit in de pot

Na zo'n 5 weken ploeteren op de Wezepse Heide zijn de dames eindelijk klaar. Ze hebben een prachtige zachte kruidige honing gemaakt van de nectar van de uitbundig bloeiende heide. De honing is echt heel erg lekker geworden. De heidehoning wordt niet voor niets de Koning van de Honing genoemd. Het is een ware delicatesse.

Naast de heidehoning in de vertrouwde potten verkopen we dit jaar ook de veelgevraagde raathoning. Deze honing wordt in plakjes gesneden op brood gegeten of gewoon in stukjes als snoep. Doordat heidehoning gelatine-achtig is vloeit hij niet uit de raat. 

Lees meer »

De heide bloeit uitbundig

Vorige week hebben we 8 volken op Wezepse Heide geplaatst. Dit heidegebied wordt door de beheerder aan de Imkersvereniging beschikbaar gesteld. Als tegenprestatie helpen wij de beheerder door jonge vliegdennen uit de grond te trekken!

De Heide bloeit goed. Wie had dat gedacht na de rampzalige droge zomer van vorig jaar. De heide was helemaal bruin aan het einde van de zomer. Maar nu.... de hei lijkt vrijwel hersteld en we verwachten een flinke oogst!

Lees meer »

Naar de appels voor bestuiving

Zoals elk jaar trekken we er met onze bijenvolken op uit om het fruit te bestuiven.  We gaan met 6 sterke volken op pad.  Dus zeg maar zo'n 120.000 bijen als we vertrekken. De kasten blijven ongeveer 3 weken staan. 

Er wordt heel mooi rustig voorjaarsweer verwacht. Gezien de sterkte van de volken is het niet ondenkbaar dat we dit jaar dan ook Fruithoning gaan oogsten!

Lees meer »

Een heel honingrijk 2019 gewenst

2018 was een bijzonder bijenjaar! In het voorjaar volgden de drachten elkaar in rap tempo op en veel imkers hadden een overvloedige honingproductie. We zijn benieuwd wat 2019 voor ons in petto heeft!

Voor alle bijen- en honingliefhebbers: EEN HEEL GEZOND EN HONINGRIJK 2019!!!

Lees meer »

Waldhoning

Hij zit in de pot. De bijzondere Waldhoning, een honingsoort die niet van bloemen van van plantensappen (uit het blad) afkomstig is. Dit soort honing kan alleen in Nederland gewonnen worden als het bijzonder warm en droog weer is!

We hebben er niet zoveel van kunnen oogsten,  dus als je het wilt proberen moet je er snel bij zijn. 

Lees meer »

Reuzenbalsemien

2 volkjes naar Giethoorn

Bij wijze van proef heb ik samen met een imker uit Zwolle twee van mijn volkjes naar Giethoorn gebracht om te kijken of we daar honing van de Springbalsemien kunnen oogsten. De prachtige planten bloeien er uitbundig en de hoge grondwaterstand, die noodzakelijk is voor de nectarproductie, zou tot succes moeten kunnen leiden.

 

Overigens is de springbalsemien een invasieve plant die zijn oorsprong in de Himalaya heeft. In Europa wordt hij als 'ongewenst' beschouwd en zijn initiatieven gestart om de plant te bestrijden. Maar voorlopig laat ik mijn bijen ervan profiteren.

Lees meer »

Open Imkerijdag druk bezocht

Onze eerste Open Imkerijdag op 14 juli 2018 is druk bezocht

Jaarlijks wordt door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging de Landelijke Open Imkerij dagen georganiseerd. Veel imkers zetten die dag de deuren van hun Imkerij open voor geïnteresseerden. Wij hebben daar natuurlijk ook aan mee gedaan! 

 

Om 10:00 uur stond de eerste fanatieke bezoeker al voor de ingang. Na hem volgden nog circa 50 nieuwsgierige bijenliefhebbers. Net niet teveel om iedereen de persoonlijke aandacht te geven die ze verdienen. 

 

Vooral de uitleg over de biologie van de bij en het leven in de kast wekte veel verwondering. Van de bijenvereniging hadden we een demonstratiekast te leen gekregen zodat men de bijen van heel dichtbij kon observeren. Maar ook buiten, bij de kasten hebben we de mensen van heel dichtbij de bijen laten zien en zelfs aaien. Onze buckfast bjien zjin bijzonder zachtaardig, zodat we dat zonder risico's en zonder beschermende kleding konden doen.

 

Er waren ook wat potentiële imkers die eens kwamen kijken waar ze bij het bijenhouden rekening mee moeten gaan houden.

 

Lees hier het verslag van de open dag in de Huis aan Huis Oldebroek.

Lees meer »
Rating: 2.9375 sterren
16 stemmen

Volg ons op twitter!